Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 34,1841 | 34,2456 | |
EURO | 36,7154 | 36,7815 |
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) taşınmaz satış ilanlarının güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama ile kişiler ve şirketler kimlik doğrulaması yapmadan ilan veremez.
Bu uygulama; taşınmaz mallarda alıcı ve satıcının mağdur olmasının önlenmesi, dolandırılıcıkların önüne geçilmesi ve piyasaların doğal seyrinde ilerlemesi amacı ile yapılır. Uygulanmaması durumunda para cezası uygulanır.
Gelin bu uygulamaya daha yakından bakalım!
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) 1 Kasım 2023 tarihinden beri zorunlu kullanılan bir uygulamadır. Taşınmaz satış ilanları yayınlamak isteyen kişiler ve şirketler tarafından yapılması gereklidir.
Bu sistem üzerinden doğrulama yapılması satışı daha güvenilir hale getirir. Bu sayede alıcıların dolandırılıp mağdur olmasının da önüne geçilir. Aynı zamanda satıcılar da diğer dolandırıcılık faaliyetlerinden etkilenmezler.
EİDS sistemi sahte ilanların önüne geçmek, hem satıcı hem de alıcının kandırılmasını önlemek amacıyla uygulamaya konmuştur. Bu sayede iki tarafında mağdur olmaması sağlanır.
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi 15 Eylül de Hayata Geçiyor ...
2023 yılında “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ve “”İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanmıştır. Bu yönetmelik sonucunda taşınmaz malların ilanında kimlik doğrulaması zorunlu hale getirilmiştir.
İlan sitelerinde ilan vermeden önce “Kimliğimi Doğrulama” aşaması karşınıza çıkacaktır. Bu doğrulamayı yapmadan ilan vermeniz mümkün değildir. Bu butonu kullanarak e-Devlet hesabınıza giriş yapabilirsiniz. Bu sayede doğrulama işlemi gerçekleştirilir.
Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre kimlik doğrulama sisteminde herhangi bir şekilde usulsüzlük yapıldığında 100 bin TL’ye varan para cezaları uygulanır. Bu sayede bu ilan sisteminde herhangi bir şekilde dolandırıcılık yapmaya kalkan kişilerin önünün kesilmesi amaçlanır.
İlan doğrulama sistemi yalnızca alış ve satıştaki güvenilirliği sağlamayı hedeflemez. Bunu yanı sıra sahte ilanlarla piyasada fiyatları aşağı veya yukarı değiştirmeye uğraşan; fiyatları manipüle etmeyi hedefleyen kişilerin de önünü keser.
Bu sistem hem alıcı ve satıcı olan bireyleri dolandırılmasını hem de genel olarak doğal piyasa hareketlerinin manipüle edilmesini önler.
Gelin Elektronik İlan Doğrulama Sistemiş (EİDS) girişi nasıl yapılır ve nasıl kod alınır daha detaylı bakalım.
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) girişi yapmak için e-Devlet kullanmak gerekiyor. Burada e-Devlet şifteniz ile giriş yapabilirsiniz. Portala giriş yaptıktan sonra ise bu doğrulama kodunu satış ilanı oluştururken kullanıyorsunuz.
Kimlik doğrulama yapıldıktan sonra birden fazla ilan paylaşabilirsiniz. Bu kimlik doğrulama aşaması yalnızca kişileri değil aynı zamanda emlakçıları, galericileri de kapsar. Bu nedenle şirket sahiplerinin de ilan vermeden önce doğrulama yapması gereklidir.
Burada amaç taşınmaz satış ilanı yayınlamadan önce kişinin kimlik doğrulamasının yapılmasıdır. Bu sayede dolandırıcılıklarin önlenmesi hedeflenir.
İlan sitelerinde çok fazla sahte hesaplar, kişiler ve ürünler var. Bu konu nedeniyle birçok alıcı mağdur durumuna düşüyor. Bunun sonucunda da alıcı ve satıcı arasında bir güvensizlik oluşuyor.
Bu doğrulama sistemi ile ilan sitelerindeki satışların güvenilirliğini denetlemek amaçlanmıştır. Bu sayede kimlik doğrulama zorunluluğu getirilmiştir.
Sonuç olarak elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) hem alıcı hem de satıcıyı koruyan, taşınmaz satış piyasasının gelişmesini sağlayan bir uygulamadır.
Kocaeli Emlak Müşavirleri Derneği
Gül SOLMAZ